Home ECOGRAFIE Ecografia este un examen radiologic complet nedureros

Ecografia este un examen radiologic complet nedureros

by Pronto Diagnostic
0 comments

Ecografia este un examen radiologic complet nedureros, folosind tehnica cu ultrasunete. Este folosit din ce în ce mai mult datorită inofensivității sale. Această examinare este adesea solicitată pentru a studia organele la nivel abdominal.

Ecografia abdominală este astăzi cea mai rapidă modalitate de a informa pacientul despre starea unora dintre organele sale.

Tehnica

Ecografia  utilizează ultrasunete  emise de o sondă sub formă de impulsuri scurte. Acestea trec prin piele și țesuturi pentru a ajunge la organele pe care sunt mai mult sau mai puțin reflectate în funcție de densitatea lor. Ecoul este colectat de dispozitiv și tradus în imagini. Ecografia facilitează vizualizarea organelor „pline” sau care conțin lichide precum ficatul, rinichii, vezica biliară, pancreasul, vasele de sânge, ganglionii limfatici. Dar sunt ineficiente pentru organele „goale” care conțin aer: stomac, duoden, intestin subțire, intestin gros.

Ecografia abdominală vă permite să studiați cu precizie:

  • Ficatul :aspect (omogen sau nu), prezența sau absența chistului sau a tumorii (benigne sau maligne), dimensiuni, contururi …
  • Pancreasululprecum și căile pancreatice care converg la capătul căii de bilă din ficat: dilatări de calibru, diferite  obstacole aflate pe caile de evacuare.
  • Vezica biliara :pentru a se observa densitatea, calcularea îngroșarea peretelui ( care indică inflamație sau infecție), dar , de asemenea , să se uite la forma și măsoară dimensiunea sa.
  • Caile tractului biliar(inclusiv biliar comun) situate în și in afara ficatului de: afișarea aspectului lor normale sau extinse (care ar arăta prezența unui obstacol prevenirefluxului de bilă), prezența tartrului, sau chiar tumorii.
  • Splina:mărimea, poziția și aspectul.
  • Vasele de sânge (artere și vene): mărimea, poziția, prezența sau absența dilatării localizate (anevrism), îngustarea (placa de aterom), compresia …
  • Căutarea nodulilor limfaticianormali (limfadenopatie) cu măsurarea mărimii, numărului și locației lor.
  • Rinichii :aspecte, mărimi, contururi, poziții, prezența sau absența calculului sau a formării anormale, dilatarea sau nu a canalelor excretoare renale, pelvisului sau ureterului care ar putea indica o problemă cu evacuarea urinei .
  • Verificarea  ascitei – daca exista prezența anormală de lichid în abdomen.

Nu există contraindicații pentru această examinare. Oricine poate avea o ecografie indiferent de vârstă și situație. Dacă există vreo îndoială cu privire la o anomalie, este posibil să completați această examinare cu un scaner sau un RMN .

Trebuie menționat că unii cercetători s-au îngrijorat cu privire la posibila acțiune a ecografiei (cel puțin excesul de utilizare a ultrasunetelor) asupra organismului, în special asupra celulelor noastre (bogate în apă și ADN) și pe embrioni în dezvoltare. Nici o dovadă nu a confirmat această preocupare . Cu toate acestea, s-a cerut să se efectueze numai ecografii utile medical (în special în timpul sarcinii).

You may also like

Leave a Comment