Home LEGISLAŢIE Asigurarea privată de sănătate versus abonamentul la o clinică privată

Asigurarea privată de sănătate versus abonamentul la o clinică privată

by Pronto Diagnostic
0 comments

In condiţiile neajunsurilor din sistemul public de sănătate, multe persoane, cei drept cu venituri medii şi peste, se reorientează către sistemul medical privat. Pentru a beneficia de asemenea servicii de sănătate, pacienţii au la dispoziţie două alternative: asigurarea privată de sănătate şi abonamentul încheiat cu o clinică medicală. Între acestea există însă diferenţe considerabile care trebuie cântărite bine atunci când se optează pentru una dintre variante. 

Persoanele care optează pentru serviciile unei clinici private de sănătate au două poşibilitaţi de plată. Potrivit asigurari-santate.ro acestea sunt:

  • abonamentul de sănătate care acoperă anumite consultaţii şi tratamente, însă acest lucru depinde de planul ales, funcţionând în principiu ca orice abonament;
  • asigurarea privată de sănătate care îi oferă asiguratului acces la o reţea de clinici şi spitale din intreaga ţară şi uneori chiar din străinătate.

Asigurarea privată de sănătate

Argumente PRO

  • Asigurarea privată de sănătate are o acoperire teritorială mai mare decat un abonament de sănătate la o clinică privată, oferindu-i asiguratului libertatea de a alege furnizorul de servicii medicale. Astfel, acesta are acces la mai multe clinici de sănătate private sau chiar şi la spitale de stat, nu doar în oraşul de reşedinţă, ci şi în alte zone ale ţării. De asemenea, există poşibilitatea efectuării de tratamente de specialitate în străinătate.
  • Potrivit asigurari-sănătate.ro, costurile acoperite de asigurarea privată de sănătate sunt: spitalizarea, tratamentul la domiciliu după externare, indemnizaţia pentru maternitate, consultaţii la medic generalist, consultaţii, diagnostice şi alte taxe plătite la medici specialisti (inclsiv taxe plătite pentru analize medicale, radiografii, ecografii, RMN, computer tomograf), intervenţii chirurgicale, servicii de ambulanţă.

Argumente CONTRA

  • Asigurarea privată de sănătate nu acoperă tratamentele afecţiunilor pe care asiguratul le avea anterior încheierii acesteia.
  • Asigurarea privată de sănătate este scumpă, iar persoanele cu venituri mici şi medii nu şi-o permit. Prima de asigurare incepe de la 20 de euro pe luna şi poate ajunge chiar şi pană la aproape 500 de euro pe lună.
  • Angajatorii nu includ asigurările private de sănătate în pachetul salarial oferit angajaţilor, pentru că acestea sunt deductibile fiscal doar în limita a 250 de euro pe an, fiind considerate avantaj de natura salarială.
  • De cealaltă parte, salariaţii care au încheiate asigurări private de sănătate nu beneficiază de deducere fiscală.
  • Pot interveni probleme legate de decontarea serviciilor medicale. Mai exact, asiguratul este cel care plateşte serviciile medicale, după care asiguratorul urmează să îi deconteze costurile în baza poliţei. Aici sunt importante clauzele contractuale cuprinse în asigurare, pentru că acestea pot stabili că decontarea se realizează în anumite situaţii sau în limita unor sume.

Abonamentul de sănătatate

Argumente PRO

  • Abonamentul de sănătate este acceşibil unei mase mari a populaţiei, datorită costurilor relativ reduse. Preţul unui abonament de sănătate variază între 8 şi 15 euro pe lună.
  • Angajatorii includ, de cele mai multe ori, în oferta salarială abonamente de sănătate. Acest lucru se explică prin faptul că angajatorii încheie contracte de medicina muncii cu clinicile private, iar abonamentele oferite angajatilor în baza acestor contracte sunt deductibile fiscal. La randul lor, angajaţii beneficiază de servicii medicale gratuite incluse în abonament.
  • Poate fi urmarita evoluţia stării de sănătate a pacientului, pentru că acesta are un dosar medical la clinica la care este abonat.

Argumente CONTRA

  • Pacientul beneficiază doar de serviciile medicale ale clinicii la care este abonat.
  • Serviciile medicale gratuite incluse in abonament sunt limitate: servicii medicale de baza, analize de laborator, consultatii la medici primari şi specialisti.
  • Investigatiile medicale de tip RMN sau computer tomograf, precum şi interventiile chirurgicale nu sunt incluse in abonament. Abonatul beneficiaza cel mult de o reducere de 20% din preţul serviciului.

Sursa: https://www.avocatnet.ro

 

You may also like

Leave a Comment