Home NOU ÎN MEDICINĂ De ce să faci şi tu placebo?

De ce să faci şi tu placebo?

by Pronto Diagnostic
3 comments

Mintea ta poate fi o unealtă puternică de vindecare când i se acordă această șansă. Faptul că creierul  poate convinge corpul de un tratament fals este un lucru adevărat, apărând – așa-numitul efect placebo. .Acum, știința a constatat că, în condițiile corecte, un placebo poate fi la fel de eficace ca și tratamentele tradiționale.

„Efectul placebo este mai mult decât o gândire pozitivă – crezând că un tratament sau o procedură va funcționa. Este vorba despre crearea unei legături mai puternice între creier și corp și cum acestea  funcționează împreună”, spune profesorul Ted Kaptchuk de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, afiliat la Harvard, a căror cercetare se concentrează asupra efectului placebo.

Placebo nu poate scădea nivelul colesterolului sau nu îl poate mări. În schimb, acest fenomen lucrează asupra simptomelor modulate de creier, precum percepția durerii. „Placebo-ul te poate face să te simți mai bine, dar nu te va vindeca”, spune Kaptchuk. „S-a dovedit a fi foarte eficiente pentru situații cum ar fi managementul durerii, insomnia legată de stres și efectele secundare legate de tratamentul cancerului cum ar fi oboseala și greața”.

De ani de zile, un efect placebo a fost considerat un semn de eșec. Un placebo este utilizat în studiile clinice pentru a testa eficacitatea tratamentelor și este cel mai adesea utilizat în studiile privind medicamentele. De exemplu, persoanele dintr-un grup primesc medicamentul testat, în timp ce ceilalți primesc un medicament fals sau placebo, pe care ei îl consideră drept adevărat. În acest fel, cercetătorii pot măsura dacă medicamentul funcționează comparând modul în care ambele grupuri reacționează. Dacă ambii au aceeași reacție – îmbunătățire sau nu – se consideră că medicamentul nu funcționează.

Mai recent, totuși, experții au concluzionat că reacția la un placebo nu este o dovadă că un anumit tratament nu funcționează, ci mai degrabă că poate exista un alt mecanism non-farmacologic.

Cum funcționează placebo-ul încă nu este destul de înțeles, dar implică o reacție neurobiologică complexă care include totul, de la creșteri ale neurotransmițătorilor cum ar fi endorfinele și dopamina, la o activitate mai activă în anumite regiuni ale creierului legate de dispoziții, reacții emoționale și conștiința de sine. Toate acestea pot avea beneficii terapeutice. „Efectul placebo este o modalitate pentru creier de a spune corpului de ce anume are nevoie sa se simta mai bine” , spune Kaptchuk.

Fenomenul placebo are nevoie de ritualul realizat de bolnav în timpul tratamentului. „Când vă uitați la aceste studii care compară medicamentele cu medicamentele de tip placebo, există întregul factor de mediu și comportamente rituale”, spune Kaptchuk.”Trebuie să mergeți la o clinică în anumite momente și să fiți examinat de profesioniștii medicali în haine albe. Veți primi tot felul de pastile exotice și veți fi supuși unor proceduri ciudate, toate acestea putând avea un impact profund asupra modului în care organismul percepe simptome pentru că vă simțiți primesc atenție și îngrijire „.

Placebo lucrează adesea pentru că oamenii nu știu că primesc unul. Dar ce se întâmplă dacă știți că primiți un placebo?

Un studiu efectuat în 2014 de Kaptchuk și publicat în Medicina de translație a științelor a explorat acest lucru prin testarea modului în care oamenii au reacționat la medicația de durere a migrenei. Un grup a luat un medicament de migrenă marcat cu numele medicamentului, altul a luat un placebo denumit „placebo”, iar un al treilea grup nu a luat nimic. Cercetatorii au descoperit ca medicamentul placebo a fost de tot atât de eficace ca şi medicamentul real în 50% din cazuri.

Cercetatorii au speculat ca o forta motrice dincolo de această reacţie a fost simplul act sau ritual de a lua o pastilă. „Oamenii asociază ritualul de a lua medicamentul ca efect pozitiv de vindecare”, spune Kaptchuk. Chiar daca ei ştiu că nu este un medicament propriu-zis, acţiunea în sine poate stimula creierul să creadă că trupul este vindecat.

Cum poți să-ți dai un placebo, în afară de a lua o pastilă falsă?Simplu: practicarea metodelor de auto-ajutor este o modalitate. „Angajarea în ritualul de viață sănătos – consumul de alimente sănătoase, exerciţiul, timpul social de calitate, meditaţia – oferă probabil unele dintre ingredientele cheie ale unui efect placebo”, spune Kaptchuk.

Deși aceste activități sunt intervenții pozitive în sine, nivelul de atenție pe care îl acordați poate îmbunătăți beneficiile acestora. „Atenția și sprijinul emoțional pe care-l acordați nu este adesea un lucru pe care îl puteți măsura cu ușurință, dar vă poate ajuta să vă simțiți mai confortabil în lume și acest lucru poate dura mult atunci când vine vorba de vindecare”.

 

 

You may also like

3 comments

Ionut Secui 16 iulie 2017 - 8:12 am

Nu m-am gandit niciodata la asa ceva, dar daca spuneti voi. Am si eu un var care crede in placebo. Bun articolul, interesant.

Reply
Anonim 16 iulie 2017 - 8:11 am

Placebo la copil: torni sirop in sticla de Nurofen, ii dai medicament. Pe copil nu-l mai doare capul. NICI PE TINE!

Reply
Rita Munteanu 16 iulie 2017 - 8:11 am

Experimente pentru copii si batrani. Uneori merge. Totusi boala daca e instalata, ce sa mai faci. Un mic impediment impotriva celor care se plang inutil.

Reply

Leave a Comment